7 januari 2015

Door:

Categorieën: Concoursen, Dressuur

Friesland is hard op weg om topdressuurruiters op topniveau af te leveren. Binnen nu en vier jaar moet de provincie meedraaien in het hoogst haalbare niveau van deze wedstrijdsport. Toptrainer Alex van Silfhout leidt hiervoor in Hemrik zes talentvolle Friese amazones op. Deze amazones zijn a.s. vrijdag te zien tijdens ICNN Drachten. 

De zes deelnemers aan het ambitieuze project ‘Mei Grand Prix nei Grand Prix’ werden kort geleden gepresenteerd in Het Swarte Paert in Hemrik, de thuisbasis van het project. “Waarom hebben wij in Friesland geen topruiters binnen de dressuursport?” KWPN regio Friesland keek al langer met een scheef oog naar andere provincies. Voorzitter Aukje Kroondijk: “Waarom hebben wij niet iemand die de overstap kan maken naar de Grand Prix?” Daarom besloot de Friese afdeling samen met de KNHS Regio Fryslân vorig jaar een project op te zetten om de dressuursport naar een hoger plan te tillen.

De Friese amazones Hennie Roffel, Rensche de Haan, Laura Zwart, Ivonne Lawrence, Linda van der Hauw en Kim Jacobi werden voorgesteld aan sponsoren en andere genodigden. “Ik wil heel graag hogerop komen en ben heel erg blij dat ik mee mag doen in dit project.” Hennie Roffel (33) runt een pensionstal in Tijnje en is van beroep amazone bij Stal Arcadia in Fledder. “Ik rijd vaak moeilijke paarden maar die worden dan eigenlijk altijd weer verkocht. In dit project is er veel meer mogelijk omdat dit paard nu vier jaar lang bij mij blijft.” Met Horses2fly Arcadia’s Ziron is zij van plan de top te bereiken.

“Je kunt zien dat dit paard van Hennie een hele fijne manier heeft om straks naar een hele mooie piaffe en passage te komen.” Voor massaal toegestroomd publiek kregen de zes amazones in twee groepen een clinic van Alex van Silfhout. “De paarden heb ik geselecteerd op een scala aan ingrediënten. Een GP-paard moet de snelheid en moed hebben voor de oefeningen en de kracht en de instelling voor net dat laatste stukje. De tijd zal leren of het goede keuzes zijn geweest.”

Friesland beschikt over talentvolle ruiters en amazones maar ook over kwaliteitsvolle paarden. Paardensport en -fokkerij hebben nu de handen ineen geslagen om de sleutel naar de top te vinden. ‘Mei Grand Prix nei Grand Prix’ biedt kansen voor Friese fokkers die nu vaak hun paarden naar het buitenland zien vertrekken. “Fokkers hebben sport nodig en andersom. Je kunt wel een goed paard hebben, maar zonder goede ruiter wordt het niks. En een goede ruiter is niets zonder paarden.” Aukje Kroondijk verwacht dat het project een olievlek zal worden. “Deze zes amazones krijgen nu een topopleiding. We hopen en verwachten dat ze hun kennis en vaardigheden doorgeven aan jongeren.” Naast clinics van Van Silfhout krijgen de amazones en hun paarden coaching van sportpsycholoog en Olympisch turnster Berber van der Berg.

Bron: Horses.nlFoto: Arnd Bronkhorst

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *