23 januari 2015

Door:

Categorieën: Concoursen, Nieuws, Springen

PERSBERICHT 23/1/2015 – Mooier is het niet te regisseren. Volgende week het officiële afscheid van de sport, vanavond (vrijdag) nog een belangrijke proef winnen op ICNN Drachten. De 19-jarige hengst Sterrehof’s Opium (v. Polydor) maakte ondanks zijn leeftijd een verpletterende indruk onder het zadel van Marc Houtzager door de 1.50m rubriek te winnen.

Het resultaat: 6.250 euro aan prijzengeld en een jubelstemming in het team rondom Houtzager. “Wat dit voor mij betekent? Super mooi natuurlijk, maar voor het paard nog veel mooier. Opium heeft dit verdiend. Een week voor zijn afscheid een dikke proef winnen met barrage op die leeftijd, dat is gewoon heel speciaal. En onderweg gewoon nog bokken, dat is hij nog niet verleerd”, lacht Marc Houtzager.

De ICNN Drachten Prijs bleek een zeer serieuze proef te zijn. Van de 67 deelnemers, zeker ook niet de minsten, kwalificeerden slechts zeven voor de barrage. Amber Fijen reed een gestroomlijnde slotrit met de pas negenjarige Briljant (v. Chacco Blue), maar good-old Sterrehof’s Opium liet zich nog korter draaien en pakte de leiding. Het publiek hield de adem in bij de Franse snelheidsduivel Julien Epaillard, die bijna drie seconden sneller finishte maar een balk liet vallen op de laatste hindernis. De derde prijs ging naar Willem Greve met de ook al zo fantastisch springende hengst Carambole (v. Cassini). Vierde werd Suus Kuyten op de hengst Billy King (v. Baloubet du Rouet).

Als een hengst als Opium nog zo grandioos springt, zou je vraagtekens kunnen zetten waarom hij uit de sport teruggetrokken wordt. “Ja, dat snap ik wel. Hij is spijkerhard en topfit. Hij kan nog wel een paar jaar doorlopen, maar je moet een keer een afscheid plannen en dat hadden we gedaan. Beter zo’n afscheid dan dat hij straks veel minder goed springt. Ik ga hem wel missen. Dat zeker. Ik heb hem bijna tien jaar op stal gehad, maar hij krijg een super plekje op Stoeterij Sterrehof van zijn eigenaren Ivo en Ellen Campagne. Zondag loopt hij hier in Drachten zijn allerlaatste wedstrijd, de Grote Prijs. En dan volgende week op Jumping Amsterdam zijn laatste keer in de ring.”, vertelt Houtzager, die met Opium nog deel nam aan de Olympische Spelen in Hongkong 2008.

In totaal werden vrijdag vier internationale rubrieken verreden. In de 1.45m Medium Tour om de Rikkert Totaalafbouw Prijs wist Chantal Regter te winnen met Bengel SFN (v. Jupilot). Gert-Jan Bruggink werd derde met Conelly (v. Calvados), voor Suus Kuyten met Dallas du Domaine Z (v. Darco). Beste Nederlander in de rubriek voor jonge paarden was Albert Zoer op de derde plaats met Dakota (v. Cardento). In de Paardenkrant Prijs 1.35m gold deze erkenning voor Sander Geerink op de vierde plaats met Wonderboy S (v. Cavalier).

Tevens werd de GMB-finale voor zes- en zevenjarige springpaarden verreden, waarbij Guido Jan Schoemaker won met Dusty (v. Lupicor). De overall winnaar van de gehele competitie werd de nummer twee in de finale: de beloftevolle KWPN-hengst I’m Special de Muze TN (v. Emerald van ’t Ruytershof) onder Zoï Snels.

ICNN Drachten vindt zaterdag en zondag nog plaats met diverse hoogtepunten, waaronder de veiling ‘Sales of the Rising Stars’ en de Grote Prijs van de provincie Fryslân op 1.55m niveau.

www.icnndrachten.nl – auteur Wendy Scholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *