20 juni 2014

Door:

Categorieën: Veilingen

De Nationale Veulenveiling Prinsjesdag zit net als de andere veulenveilingen nog volop in het selectieproces, maar er zijn al bijna zeventig veulens definitief vastgelegd voor dinsdag 16 september. De 88 veulens en diverse embryo’s leverden vorig jaar meer dan een miljoen euro op en de selecteurs beloven dat de kwaliteit dit jaar exceptioneel is.

Tijdens de veilingdag wordt dezelfde opzet als in 2013 gehanteerd. ’s Middags worden de dressuurveulens geveild, ’s avonds de springveulens. De foto- en videodag wordt nu over twee dagen verspreid: op vrijdag 1 augustus de dressuurveulens en op zaterdag 2 augustus de springveulens. Als locatie is het Paardensportcentrum van Gert en Wytske van den Hoorn in Kootwijk vastgelegd.

Onder de reeds vastgelegde veulens en drachtigheden zitten weer talrijke parels. Een overeenkomst is dat ze stuk voor stuk over een bijzonder interessant pedigree beschikken met veel sport in de moederlijn. Daarmee is het de selectiecommissie weer gelukt om vast te houden aan het motto ‘de kracht van prestatie’.  “Het is een in Nederland nog niet eerder vertoonde collectie”, wordt er al gesproken.

De commissie is sinds februari al onderweg in Nederland, Duitsland, Denemarken, België, Frankrijk en Ierland. De tijd om rustig af te wachten tot het moment dat veulens ingeschreven worden voor de selectiedagen is geweest, vandaar dat fokkers actief benaderd worden en dat het netwerk tijdig is uitgebreid.

Zo wordt er bijvoorbeeld een Jazz geveild uit een volle zus van de Westfaalse Grand Prix-dressuurhengst Fidermark I, een Nabab de Reve uit de moeder van Utascha SFN, twee kleindochters van de volle zus van olympisch springpaard Sapphire, een volle broer van Eurocommerce Californië, een halfzus van de KWPN-hengst Ferdinand, een halfbroer van de KWPN-hengst Enzo Ferrari Texel, een Chellsini Z uit de halfzus van het Grand Prix-springpaard Ciske van Overis, een Kannan uit een halfzus van de olympische springhengst Casall la Silla, een Sorento uit een halfzus van het Grand Prix-dressuurpaard Lester en een Zirocco Blue VDL uit dezelfde moeder als Grand Prix-springpaard Sweetheart van Todd Minikus. Onder de drachtigheden bevindt zich onder meer een Comme Il Faut uit de moeder van Verdi.

Tot nu toe zijn de hengsten Charmeur (5x), Quick Star (3x),  Numero Uno (3x) Vigo d’Arsouiles (3x), Nabab de Reve (3x), Diamant de Semilly (3x) hoofdaanvoerders van de geselecteerde veulens. Het is nog altijd mogelijk om veulens aan te melden voor de veiling.

De voorlopige collectie is te vinden op: www.veulenveilingprinsjesdag.nl/selectie-2014/

Auteur: Wendy Scholten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *