18 september 2013

Door:

Categorieën: Dressuur, Springen, Veilingen

Met meer dan een miljoen euro omzet gaat de Nationale Veulenveiling Prinsjesdag  de boeken in als beste veulenveiling van Nederland ooit.  Nadat de dressuurveulens ’s middags al gemiddeld 11.700 euro opbrachten, werd er bij de springveulens ’s avonds met 11.950 euro een schepje bovenop gedaan. Van de 88 veulens verkocht veilingmeester Hans Sinnige er 27 naar het buitenland verkocht en ook de embryo’s waren gewild.

“Dit was een groot succes”, vertelt Chris van Dam  namens EQ International. “Voor het eerst hebben we de veiling gesplitst. Eerst de dressuurveulens, daarna de springveulens. Dat was een gok, maar het pakte geweldig uit. Na de dressuur dachten we: ‘Dat is in elk geval goed gelukt, misschien compenseert het een beetje voor de springveulens’. Maar toen die veiling begon, liep het meteen al. We wisten dat we in de breedte zeer goede veulens hadden We hadden deze prijzen niet verwacht.”

Het veilingmotto ‘De kracht van Prestatie’ werpt op alle fronten de vruchten af. De veulens hebben veel sportprestaties in de moederlijn en dat heeft veel professionals verleid om aan te kopen. Zo gaan er bijvoorbeeld springveulens naar Teus van den Brink, Hank Melse, Jan Schuttert en Eric van Grunsven.

Duurste springveulen
Velen lieten hun oog vallen op de schitterende hengst Cascador EB (Casall x Lavaletto, fokker Luc van Pymbroeck) en pas bij 36.000 euro kreeg Jan Vink deze in handen. Voor 35.000 euro verhuist het rassige merrieveulen Femme Bel (Toulon x Chin Chin, fokker WW Stables) naar Stal Archem van de familie Tielbeke.

Maar liefst acht springveulens werden boven de magische grens van 20.000 euro verkocht. De halfbroer van Grand Prix-hengst Tyson, Impossible (v. Verdi), gaat voor 23.000 euro naar een Zuid-Afrikaanse stal, die ook twee embryo’s bemachtigde. I Love You (v. Carambole), gefokt uit de zus van Tyson, leverde de fokkerscombinatie Lindeboom-Meijer nog eens 25.000 euro op. Eén van de Ierse aankopen was Nelson van de Bisschop (Echo van ’t Spieveld x Berlin, fokker Stal den Bisschop).

Topprijs 47.000 euro
Veilingtopper van de dag was Idono Paulowna (Sir Donnerhall I x Krack), die de dressuurkenners liet watertanden. De zeer goed bewegende voshengst uit de fokkerij van A.J. Keppel uit Anna Paulowna kwam voor 47.000 euro in handen van de familie Nekeman, ondermeer bekend als eigenaar van het Grand Prix-dressuurpaard Interfloor Next One van Edward Gal. “We hebben een lange traditie van het kopen van topveulens op Prinsjesdag en in Borculo en wij vonden deze Sir Donnerhall-zoon de beste van de selectie.”

Voor Impress SVN (Totilas x Jazz, fokker Stal van Nobelen) was er vanuit Amerika het meeste interesse en hij werd voor 22.000 euro afgeslagen. Met 31.000 euro was Dutch de Niro (De Niro x Florencio, fokker R.J. Zomer) het op één na duurste dressuurveulen. De reis vanaf Texel leverde fokker Wim van der Linde met Iveniz Texel (Negro  x Krack C) 20.000 euro op.

In totaal was er vier keer geen openingsbod van 4.000 euro op een veulen, met als gevolg dat de verkoop werd gestaakt. “Dat is jammer voor de fokker en alle inspanningen, maar we hebben er ook goede reacties opgekregen. In die zin dat het vanuit kopersoogpunt een eerlijke en doorzichtige veiling in, waarbij de prijzen niet kunstmatig opgedreven worden. Van zulke reacties worden wij ook blij van”, sluit Chris van Dam af.

Auteur: Wendy Scholten

 

 

 

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *