11 september 2013

Door:

Categorieën: Dressuur, Springen, Veilingen

De Nationale Veulenveiling Prinsjesdag is een interessant platform voor fokkers, laat Fred van Straaten weten. De springpaardenfokker uit Den Ham was dit jaar weer verantwoordelijk voor de selectieprocedure samen met Peter Bleeker en Bert Poppelaars en samen wezen ze ruim 80 veulens aan voor de veiling op dinsdag 17 september in Ermelo, waar tevens negen embryo’s verkocht gaan worden. Meer dan 5.000 kilometer legden ze dit jaar af om de beste veulens te selecteren. Het aanbod van kwaliteitsveulens was groter dan ooit. “We leven in een andere tijd dan vier jaar terug. Toen kochten de hengstenhouders de beste veulens bij de fokkers weg, inmiddels hebben wij een relatie met de fokkers opgebouwd en bieden ze de veulens bij ons aan”, merkt Van Straaten, die al zeven jaar selecteur is.

“We hebben heel veel goede veulens die mensen makkelijk thuis kunnen verkopen, maar ze hebben toch voor ons gekozen. Tien jaar terug werden er bergen met veulens aangeboden, tegenwoordig weten de fokkers wat we zoeken en selecteren ze thuis al heel kritisch”, vertelt Peter Bleeker, dierenarts en dressuurpaardenfokker. In de groep dressuurveulens verwacht hij diverse prijstoppers. “Charmeur en Everdale geven heel goede bewegers. We hebben twee mooie De Niro’s en goede Jazz-veulens, maar ook sterke en fijne Negro’s.”

Bert Poppelaars noemt het een ‘collectie die Prinsjesdag nog niet eerder had’. “We hebben absurd goede en correcte veulens. Bijna alles blinkt van de sport in de moederlijn. Dat is ook ons motto. De Kracht van Prestatie en daar plukken we nu de vruchten van. We hadden wel honderd veulens kunnen selecteren, maar werden steeds door het bestuur teruggefloten. Maar als je een Everdale tegenkomt uit de volle zus van Parzival, dan zeg je geen nee toch?”, lacht de van oorsprong Zeeuwse fokker.

Op Veulenveiling Prinsjesdag zijn de sportpaarden van de toekomst te koop. “Maar het is ook een interessant platform voor de fokkers”, voegt Fred van Straaten er aan toe. “Je spreekt een breder koperspubliek aan, je geeft bekendheid aan je fokkerij en krijgt een mooie prijs voor je veulen. Door op deze manier met je fokproducten naar buiten te treden, is de kans groot dat de afzet in de toekomst ook makkelijker verloopt.” “Waar ik zelf van kan watertanden is het merrieveulen van Quiwi Dream uit de fokkerij van Harm Thormählen en nauw verwant aan Capitol I of het merrieveulen van Carrera VDL uit de volle zus van Grand Prix-springpaard Okometa”, zegt Van Straaten. “Dat zijn slechts een paar voorbeelden van investeringen voor op lange termijn, een geweldige start voor mensen die een mooie fokkerij willen opzetten!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *