9 december 2012

Door:

Categorieën: Concoursen, Springen

Het debuut van Indoor Twente is zondagmiddag met een Twentse winnaar afgesloten. De Kuipers Logistics Grote Prijs op 1.45m niveau werd gewonnen door Willem Greve en Sonate (v. Stakkato), die in de barrage de al haast onwaarschijnlijk snelle tijd van Dennis van den Brink verbeterden.

De barrage met elf deelnemers verliep als een thriller. Wie na de dubbelsprong direct linksaf sloeg, wist dat hij vooraan mee zou doen. Jos Lansink liet als eerste zien hoe je die bocht afsnijdt, maar zijn onervaren Ensor de Litrange LXII (v. Nabab de Reve) maakte daarna twee foutjes. Wout-Jan van der Schans slaagde er beter in met Eurocommerce Seoul (v. Thunder van de Zuuthoeve) en was ook nog eens zeer snel in 31.77 seconden. Toch rook Dennis van den Brink een kans. In twee lijntjes liet hij een galopsprong weg en zo vlamde zijn super scherp springende Wennemars (v. Karandasj) naar 31.50 seconden.

“Toen ik Dennis z’n rit op het TV-scherm zag, wist ik dat ik hetzelfde rondje moest rijden. Ik heb het voordeel dat mijn merrie een heel grote galop heeft”, verklaart Willem Greve zijn winnende tijd van 30.75. “Hier ben ik blij mee. Sonate deed heel goed mee. Ze kan heel goed springen, maar het is wel een special tante, een delicate merrie.” Het winnen van de Grote Prijs van Indoor Twente is voor Willem Greve zelf ook een persoonlijke opsteker. Afgelopen zomer brak hij op CSI Twente in Geesteren zijn been en lag hij een tijd uit de strijd.

Op de vraag hoe het nou is om door de vriend van zijn zus verslagen te worden, antwoorde Dennis van den Brink heel vlug: “Je kan hem beter vragen hoe het is om een keer van mij te winnen”, lacht hij. “Ik reed voor mijn gevoel een heel goede ronde. Je kunt toch niet rijden tegen de mensen die na je komen, alleen rijden tegen de ruiters die voor je waren en daarvan was ik de beste. Het ging beter dan verwacht. Met dank aan het nieuwe hoofdstel met een hackamore en een bit, die ik van Mario van Gerwen heb gekregen. Toen we in Polen op concours waren, gaf hij me dit hoofdstel te leen en Wennemars sprong er een heel stuk beter mee. Als ik hem nu met mijn hand moet tegenhouden, drukt hij zijn rug niet meer weg, wat zijn manier van springen ten goede is gekomen.”

De topdrie ruiters waren op verschillende manieren aan elkaar gelinkt. Wennemars wordt met een pedigree van Karandasj x Voltaire als een echt ‘Watermolen-paard’ gezien, de plek waar Willem Greve op groeide. En Dennis wordt getraind door de nummer drie Wout-Jan van der Schans, bij wie hij momenteel stage loopt. Van der Schans was opgetogen over de manier waarop Eurocommerce Seoul sprong. “Maar minder blij dat ik nu alweer derde ben. Vorig jaar wonnen we diverse proeven, dit jaar is het steeds tweede of derde. Of ik ben de snelste met een fout op de laatste hindernis. Vandaag werd nogmaals duidelijk hoe hoog het niveau van rijden is”, vertelt de routinier uit Nijkerk.

Indoor Twente gaat de boeken in als een geslaagde eerste editie. De twee losrijterreinen waren wat klein. De organisatie belooft voor volgend jaar (4 tot en met 14 december 2013) een extra losrijtent buiten erbij te zetten. “Toch hebben we hier fijn kunnen rijden. Iedereen vergelijkt Indoor Twente met Hippisch Hengelo, maar dat was een heel ander concours. Je moet hier wennen. Het losrijterrein is klein, maar anderzijds was er wel rust bij het losspringen omdat je met maximaal acht in die piste mocht zijn. Dat is ook wel weer een voordeel. Ten opzichte van Hengelo is de wedstrijdring zeker zo fijn. Weet je, Hengelo was in het begin ook niet direct top en dit is altijd beter dan geen concours. De wil is er om een mooi concours te organiseren”, zijn de lovende woorden van Willem Greve. Dennis van den Brink beaamt dat.

Chris van Dam van organisatiebureau EQ International heeft veel goede reacties van de deelnemers ontvangen. “Natuurlijk zijn er best wat dingetjes die volgend jaar beter kunnen en die willen we ook verbeteren, maar ik denk dat dit concours echt een aanwinst is. Het andere alternatief na het sluiten van de Expo Center in Hengelo was om niets te organiseren, maar ik ben blij dat we doorgepakt hebben. We hebben twee weken lang mooie sport gezien met een grandioos sluitstuk. Er werd op zeer hoog niveau gereden in een schitterend parcours van Louis Konickx. Zo’n parcourbouwer is goud waard. Hij is mede bepalend voor dit succes!”

www.indoortwente.nl

Auteur: Wendy Scholten in opdracht van EQ International

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *